BUILD YOUR INVESTMENT PORTFOLIO -BRUNSSITAPAHTUMA
Click here for the post in English.
Aalto Investment Clubin vuoden 2022 ensimmäinen tapahtuma järjestettiin Laskiaistiistaina 1.3. brunssin merkeissä. Puhujamme Verneri Pulkkinen ja Martin Paasi kertoivat puheissaan ja paneelikeskustelussa sijoitusportfolion rakentamisesta. Tähän blogipostaukseen on kiteytetty puhujien presentaatioiden tärkeimmät sisällöt, joten jos et päässyt paikalle, tai haluat vielä kerrata tapahtumastasi saatuja oppeja, olet oikeassa paikassa! Puhujien presentaatiot, sekä paneelikeskustelu on nähtävissä myös tähän postaukseen liitetyistä videoista.
Verneri Pulkkisen mukaan sijoitusportfolioita on niin monenlaisia, kuin on sijoittajiakin, ja vain tekemällä oppii itselle sopivan tavan. Kaikki lähtee siitä, mikä on omasta mielestä kiinnostavaa – jos esimerkiksi kestävä kehitys on lähellä sydäntä, voi valita sijoituskohteensa sen mukaisesti, tai ostaa vain sellaisten yritysten osakkeita, joita fanittaa. Arvosijoittaja sijoittaa aliarvostettuihin yrityksiin, jonka arvon uskoo korjaantuvan ylöspäin ajan kuluessa, ja kasvusijoittaja sijoittaa potentiaalisesti kasvaviin yrityksiin. Oli tyyli mikä tahansa, tavoitteena on ostaa jotain halvemmalla, kuin mikä kohteen todellinen arvo on. Kannattaa kuitenkin aloittaa varoen pienillä summilla, jotta ei tipahda korkealta! Sijoitusportfoliota rakentaessa on hyvä laatia itselleen suunnitelma, jonka avulla pääsee jo hyvään vauhtiin;
-Miksi sijoitan
-Mihin sijoitan
-Millä aikajänteellä
-Paljonko minulla on varaa laittaa säästöön osakkeita varten
Vernerin presentaatio keskittyi lähinnä osakesijoittamiseen, jota hänkin leikkisästi kutsui stonkssijoittamiseksi. Osakesijoittamisen hyödyt ovat huomattavissa etenkin pitkällä aikavälillä, sillä osakkeet ovat yksi parhaiten tuottaneita omaisuusluokkia. Hyvin hajautetun osakesalkun tappiolle jääminen on epätodennäköistä, ja juuri hajauttaminen on yksi tapa vähentää sijoittamisen riskejä. Tämä tarkoittaa siis käytännössä sitä, että ei kannata laittaa rahojaan vain yhden yrityksen osakkeisiin, vaan etsii useamman, itseä miellyttävän yrityksen, joiden jokaisen osakkeisiin laittaa hieman rahaa. Toinen tapa hajauttaa on ajallinen hajautus, eli koko pankkitiliä ei kannata tyhjentää yhdellä kertaa osakkeisiin, vaan pienemmillä summilla tekee ostoja ajan kuluessa.
Ehkä yksi tärkeimmistä Verneriltä oppimistamme opeista on, että sijoittaminen itsessään ei ole vaikeaa – sen kun vain avaa tilin pankkiin tai muuhun sijoituspalveluun, ja laittaa rahat sisälle työskentelemään puolestasi. Sijoittaminen kuitenkin vaatii ”uteliaisuutta, istumalihaksia, hyviä hermoja, tunteiden hallintaa, itsensä tuntemusta ja sopivaa riskinsietokykyä”. Jos itse osakepoiminta tuntuu haastavalta, tai liikaa aikaa vievältä, on mahdollista myös sijoittaa ETF-rahastoihin, eli pörssinoteerattuihin rahastoihin. Niiden ansiosta sinun ei itse tarvitse käyttää aikaa sopivien yritysten etsimiseen, vaan työ on tehty puolestasi. Jokaiselle löytyy siis taatusti itselle sopivin tapa sijoittaa osakkeisiin! Vernerin sanojen mukaan sijoittamiseen liittyvä suurin riski on, että ei sijoita osakkeisiin ollenkaan.
Martin Paasin puheenvuorossa keskityttiin kolmeen tärkeimpään sijoittamiseen liittyvään seikkaan; sijoittamisen aloittamiseen, ja sitä myötä korkoa korolle -ilmiöön, kulujen minimoimiseen ja pitkäjänteiseen osakesijoittamiseen.
Sijoittamisen aloittaminen kannattaa aina, ja mitä aiemmin sen aloittaa, sitä parempi. Kun sijoitetaan pitkällä aikavälillä, sijoituksen vuosittaiset tuotot alkavat tuottaa alkuperäisen pääoman lisäksi. Esimerkiksi siis niin, jos sijoitat 50 euroa, ja vuosittainen tuotto on 7 %, on ensi vuonna kassassa 53,5 euroa. Tulevana vuonna teet tuottoa alkuperäisen pääoman, 50 euron, lisäksi myös viime vuoden tuotolla, eli 3,50 eurolla. Luonnollisesti mitä kauemmin säästetään, sitä voimakkaampi korkoa korolle -efekti on. Koita vaikka itse laskea tämänhetkisen salkkusi tai sijoitussuunnitelman perusteella kuinka paljon tuottoa tekisit pelkällä korkoa korolle -efektillä kymmenessä vuodessa.
Kulujen minimointiin kuuluu kaikkien sijoittamiseen liittyvien kulujen tarkistaminen, sillä kulut syövät tuottoa. Pankin arvo-osuustileihin saattaa kuulua ylläpito- tai säilytyskuluja, joista on hyvä ottaa selvää ennen tilin avaamista – emmehän halua, että tuottomme päätyykin oman kukkaron sijasta pankille. Sama koskee erilaisia rahastoja, ja niiden hallinnointikuluja. Myös kaupankäyntikulut on hyvä ottaa huomioon, sillä esimerkiksi 50 euron osakeostosta ei tee mieli maksaa merkittävää osuutta pelkästä ostoprosessista. Onkin tärkeää miettiä, minkä kokoinen osto on järkevä.
Edellä mainitut osa-alueet liittyvät olennaisesti pitkäjänteiseen sijoittamiseen, ja pitkäjänteisyys onkin Martinin mukaan ainut asia, joka seisoo yksilön ja vaurastumisen välillä. Pitkäjänteisyys voi olla haastavaa, jos toivoo näkevänsä tuloksia nopeasti. Martin myös painotti, että etenkin osakesijoittaminen kannattaa pitkällä aikavälillä, sillä kahdensadan vuoden aikana vain osakkeet ovat tehneet selkeää lineaarista nousua. Miksi et siis sijoittaisi osakkeisiin?
Interaktiivisen paneelikeskustelun näet alla olevasta videosta.