Opi, sijoita, vaikuta

Written By: Milja Mieskolainen

AIC x Taaleri_web-8.jpg

Opi, sijoita, vaikuta

Vuoden 2020 ensimmäinen tapahtumamme keskittyi impakti- eli vaikuttavuussijoittamiseen sekä aktiiviseen osakepoimintaan finanssiryhmä Taalerin näkökulmasta. Taaleri on pörssilistattu yhtiö, jonka konserniin kuuluu neljä liiketoimintoa; Varainhoito, Kapitaali, Energia sekä Garantia.

Taaleri%2Bgraafi.jpg

Vaikuttavuussijoittamisen hallinoitavat varat

Lähde: GIIN vuosikertomukset 2013-2018, Anne-Mari Kirpun pro gradu -tutkielma, Pääomasijoittajat Ry

Vaikuttavuussijoittamista voi lähestyä monelta eri kannalta, mutta Taalerin keskeisenä ideana on “olla osa ratkaisua.” Vaikuttavuussijoittmainen on yksi nopeimmin kasvavista segmenteistä sijoitusmarkkinoilla, sillä sijoittajat vaativat tuoton lisäksi positiivista impaktia, joka muuttaa yritysten toimintatapoja kasvavan paineen alla (Taloustutkimuksen tutkimus positiivisesta impaktista sijoituskohteissa). Vaikuttavuussijoittamisen arvo on noussut 500 miljardiin dollariin (2018) lähes nollasta, jota voidaan osittain selittää urbanisaatiolla. Se tuo mukanaan tarpeen kestäville ja energiatehokkaille ratkaisuille esimerkiksi rakentamisessa.

Taalerin energiarahastot, jotka keskittyvät erityisesti aurinko- ja tuulivoimaan, tulevat vähentämään hiilidioksidipäästöjä jopa 14 miljoonaa tonnia. Taalerin uusiutuvan energian sijoitukset ovat yli miljardin euron arvoisia ja niiden tuotto on ollut yli 10%. Tuotosta vähennetään kulut. Vaikuttavuussijoittaminen ei siis ole hyväntekeväisyyttä vaan sillä saavutetaan jotain merkityksellistä tuottojen lisäksi.

Taalerin varainhoito on jaettu kahteen osaan; Usa:n markkinoille sijoittaviin etf:iin ja Suomen, Pohjoismaiden sekä saksankielisen Euroopan aktiiviseen osakepoimintaan. Tämä jako johtuu siitä, että USA:n markkinat ovat maailman tehokkaimmat, ja Taalerin salkunhoitajilla ei ole siellä kilpailuetua. Aktiivisen osakepoiminnan kohteissa heillä on mahdollisuus tutustua yhtiöihin, käydä paikanpäällä tapaamassa johtoa ja hyödyntää kulttuuritietämystä. Allokaatiot eli hajautukset eri omaisuuslajien välillä tehdään Taalerilla aina etf:ien kautta.

AIC x Taaleri_web-5.jpg

Toinen puhujamme Mika Heikkilä kertoo olevansa arvosijoittaja nyt ja tulevaisuudessa. Hän olikin ensimmäisiä arvosijoittamista Suomessa esiin tuoneista sijoitusalan ammattilaisia yhdessä Vesa Puttosen kanssa. Taalerin Arvomarkka on Suomen ainut puhtaasti arvosijoitukseen erikoistunut rahasto ja sitä hallinoi Mika Heikkilä. Heikkilällä on itsellään Arvomarkassa merkittävä määrä varallisuutta ja hän kuvaileekin sijoituksiaan: “Ei sellaista yhtiötä voi ajatella salkkuun, joka toimii vastuuttomasti.”

Mitä arvosijoittaminen on? Sillä tarkoitetaan arvofilosofiaa, jossa painotetaan osakkeen tai yhtiön hinnan ja arvon eroa. Arvosijoittaja pyrkii löytämään yhtiöitä, joiden todellinen arvo ylittää markkina-arvon. Tähän tarvitaan tietoa ja analyysia useista eri lähteistä ja Taalerilla onkin yhteensä 25 yhteistyökumppania. Ilman rehellisyyttä ei ole salkunhoitajaa, joten riippumaton analyysi sekä laadullinen tunnuslukuanalyysi on tärkeimpiä komponentteja arvosijoittamisessa.

Kysymykset & vastaukset:

Kertoisitteko molemmat (puhujat) kirjasuosituksia liittyen arvosijoittamiseen tai yleisesti?

AIC x Taaleri_web-10.jpg
  • Benjamin Graham, Intelligent Investor: Sijoittaminen ei ole vain tunnuslukujen ymmärtämistä.

  • Mika Waltari, Sinuhe Egyptiläinen: Maailmankatsomuksen laajentaminen ja kuluttajien käyttäytymismallien ymmärtäminen.

  • Yleisesti megatrendien ymmärtäminen ja erityisesti niiden muutosvoiman hahmottaminen. Yritys, joka pystyy ymmärtämään sekä hyödyntämään megatrendejä, tulee menestymään tulevaisuudessa. Missään yhdessä tietyssä kirjassa ei ole kaikkea tarvittavaa tietoa, joten laaja lukeminen eri aiheista on sijoittajan perustyökaluja.

Vaikka piensijoittaja olisi kiinnostunut ja tietäisikin paljon, hänellä ei ole käytössään ns. “isojen poikien välineitä.” Onko Taalerilla vastausta tähän ongelmaan?

AIC x Taaleri_web-2.jpg
  • Taaleri tarjoaa rahastojensa kautta väylän näihin välineisiin. Jos henkilö haluaa sijoittaa pienemmän summan, kuten 500 000 - 1 000 000 euroa, hän ei pääse käsiksi BlackRockin (=suuri varainhoitopalvelu) palveluihin mutta Taaleri voi kerätä esimerkiksi 30 000 000 euroa rahastoihin ja pääsee näin käyttämään kyseisiä palveluja.

  • Taaleri ei ole arvopaperivälittäjä, kuten esimerkiksi Nordnet, joten se ei suojaa salkkujaan termiineillä eli johdannaissopimuksella Niissä osapuolet sitoutuvat tekemään kaupan tietyllä hinnalla tulevaisuudessa tiettynä hetkenä.

  • Kokonaisuutena Taaleri tarjoaa kiinnipääsyn erilaisiin instrumentteihin eli sijoittaja voi kohdistaa varansa esimerkiksi Mikan hallinnoimien rahastojen kautta, jos uskoo niihin. Halutessaan toteuttaa omia ideoitaan, Taaleri ei tarjoa välineitä sijoittajalle. Tässä tilanteessa sijoittaja voi hyödyntää esimerkiksi analyysipalvelu Inderesiä, jossa Taaleri on osakkaana ja Nordnetin palveluja.

Millaisena näette arvosijoittamisen tulevaisuuden, sillä se jakaa vahvasti mielipiteitä?

  • Karrikoituna esimerkkinä kolmannes sijoittajista tulee pitämään arvosijoittamista “täytenä roskana”, kolmannes kaipaa konkretiaa eli menestystä menneisyydessä ja kolmannes puolestaan on jossakin tässä välissä. Konkretiaa kaipaavat sijoittajat pitävät arvosijoittamisesta, sillä korkojen noustessa arvosijoittaja voi saada paremmat tuotot, koska alaisen korkotason aikana ns. helppo raha on ruokkinut kasvuyhtiöiden menestystä.

  • Tällä hetkellä indekseissä on suuri teknologiapaino eli niihin valikoituu suurimmat ja menestyvimmät yhtiöt, joista tällä hetkellä suurin osa on teknologiayrityksiä (esimerkkinä S&P 500-indeksin suurimpia ja vakavaraisimpia yhtiöitä 26.2.2020 olivat Microsoft Corporation, Apple Inc., Amazon.com, Inc sekä Facebook, Inc).

  • Osakkeiden poiminta tulee olemaan mahdollisuus toimia eri tavalla kuin indeksi eli se antaa mahdollisuuden valita salkkuun sellaisia yrityksiä, joiden toimialasta tai esimerkiksi arvoista on kiinnostunut. Indeksi ei mieti, riittää, että kyseessä on iso yhtiö.

Taaleri on pörssilistattu yhtiö, mutta sen pörssihistoria on epäyhdenmukainen varainhoidon kanssa. Mistä tämä johtuu?

  • Taaleri on opportunistinen talo eli strategiaan kuuluu ottaa paljon riskiä, joka poikkeaa muista varainhoitoyhtiöistä. Tämän vuoksi Taalerin tuoton keskihajonta kasvaa ja riski lisääntyy eli sijoituskohteena sen volatiliteetti kasvaa.

  • Suurin syy tähän ovat tasesijoitukset, jotka ovat heilautelleet Taalerin tulosta. Tämä on tiedostettu ja strategiaa ollaan ajamassa kohti jatkuvia tuottoja. Haetaan hyvää ja jatkuvaa kasvua tuottoihin, joilla on suuri vaikutus osakkeen kursseihin eli halutaan tasaista kasvua tuottojen alle, joissa ei ole paljon volatiliteettia ja tasesijoituksiin puolestaan haetaan hajautetumpaa riskiä.

  • Jos halutaan luoda uusia menestyksiä, vaaditaan niihin panostamista. Tuulivoiman suhteen Taalerilla meni kahdeksasta yhdeksään vuoteen ennen kuin kyseinen investointi alkoi tuottamaan rahaa takaisin.