GEOPOLIITTISET VAIKUTUKSET MARKKINAAN
Kirjoittanut: Sanni Heikkinen
geopoliittiset vaikutukset markkinaan - Sota ukrainassa ja KIina-riippuvuus
Geopoliittiset tapahtumat ja päätökset vaikuttavat merkittävästi maailmanlaajuisiin markkinoihin sekä sijoitusilmapiiriin. Geopoliittiset tekijät, kuten kansainväliset suhteet, poliittiset jännitteet, kauppasodat, sotilaalliset konfliktit ja ympäristökysymykset voivat luoda epävarmuutta ja heijastua suoraan talouden näkymiin. Tässä postauksessa tarkastellaan geopoliittisten tekijöiden vaikutuksia markkinoihin ja sijoittamiseen ajankohtaisten esimerkkien avulla. Lopussa pohditaan myös miten sijoittajan on mahdollista varautua mahdollisiin riskeihin.
Globaaleilla markkinoilla geopoliittiset tapahtumat ja päätökset vaikuttavat maailmantalouteen. Näin ollen onkin sijoittajan kannattavaa seurata maailmanpolitiikan käänteitä.
Käsitteenä geopolitiikalla viitataan valtioiden sekä niiden välisten suhteiden vaikutuksiin maailmanpolitiikassa ottaen huomioon erityisesti maantieteelliset tekijät. Geopolitiikka tarkoittaa näin ollen maiden maantieteellisen sijainnin vaikutusta niiden poliittiseen, taloudelliseen sekä strategiseen toimintaan kansainvälisesti. Geopolitiikka auttaa myös ymmärtämään, miksi valtiot reagoivat tietyllä tavalla tietyissä tilanteissa ja miten nämä reaktiot voivat vaikuttaa markkinoihin ja sijoittajiin.
geopoliittiset riskit & Markkinoiden epävarmuus
Avatessasi uutiset voit tuskin välttyä erilaisilta geopoliittisilta uhkakuvilta. Ensimmäisenä geopoliittisesta riskistä saattaa tulla mieleen erilaiset aseelliset tai diplomaattiset konfliktit, joista löytyy runsaasti esimerkkejä tarkastellessamme viime vuosien tapahtumia. On kuitenkin olemassa myös muita merkittäviä riskejä kuten ympäristö- ja ilmastokriisit sekä valuuttariskit.
Eräs riskien realisoitumisen näkyvä ilmiö on osakekurssien lasku sijoittajien hakiessa parempaa tuotto-riskisuhdetta muualta. Tämä johtuu siitä, että sijoittajat saattavat reagoida epävarmuuden kasvamiseen myymällä omistamiaan osakkeita ja siirtymällä turvallisemmaksi kokemiinsa sijoituksiin. Usein tähän ilmiöön liittyy pelko suurista hintojen heilahteluista tai merkittävistä tappioista.
Voidaan kuitenkin todeta, etteivät suurien sotienkaan vaikutukset markkinoihin jää pitkäaikaisiksi. Näin ollen sijoittajat saattavat nähdä laskeneet hinnat jopa mahdollisuutena, sillä usein markkinat toipuvat suhteellisen nopeasti geopoliittisista shokeista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö esimerkiksi sotilaalliset konfliktit voisi aiheuttaa vakaviakian taloudellisia vaikutuksia lyhyellä aikavälillä.
Usein erilaisten kriisien yhteydessä puhutaan myös niin sanotuista turvasatamista (safe haven), jotka ovat yleisesti melko turvallisina ja vakaina pidettyjä sijoituskohteita epävarmojenkin aikojen koittaessa. Merkittävien kriisien ottaessa vallan sijoittajat hakeutuvat tällaisten sijoituskohteiden pariin. Eräs perinteinen esimerkki on kulta, jota pidetään usein arvon säilyttäjänä eikä siihen sisälly poliittista riskiä. On kuitenkin huomattava ettei mikään sijoituskohde ole täysin riskitön.
Ukrainan sota
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan helmikuussa vuonna 2022 on eräs ajankohtainen esimerkki geopoliittisten uhkien toteutumisesta. Sotatilan luoma epävarmuus on pakottanut useat yritykset, jotka ovat toimineet Venäjän markkinoilla reagoimaan nopeasti uuten epävarmaan tilanteeseen. Vaikutukset näkyvät muun muassa tuotannon muutoksissa niin vienti- kuin tuontitoiminnassakin. Monet yritykset, joiden ollaan katsottu olleen merkittävästi kytköksissä Venäjään esimerkiksi tuotannon tai hankinnan kautta joutuivat hankalaan tilanteeseen ja vetäytyivät tyystin Venäjän markkinoilta. Näin ollen myös osakekurssit reagoivat tähän muutokseen.
Kyseisellä sodalla on myös ollut inflaatiota kiihdyttävä voima. Venäjä on ollut merkittävä öljyn tuoja globaalisti. Oheisesta kuvaajasta huomaammekin kevytpolttoöljyn hintojen ampaisseen merkittävään nousuun sodan alkaessa Ukrainassa. Hinta nousi Venäjän ensin vähentäessä kaasun vientiä Eurooppaan ja lopulta katkaistessa sen täysin kaikille Ukrainaa tukeneille valtioille. Ennen pitkää Venäjän energiasta olisi kuitenkin irtauduttu täysin myös pakotteiden muodossa. Tästä seurasi energiakriisi eli energiavarannot eivät yhtäkkiä olleetkaan riittävät täyttämään kysyntää, mikä johti lopulta hinnan nousemiseen. Lisäksi jopa kolmaosa Suomeen tuodusta sähköstä oli alunperin Venäjältä, mikä on osaltaan selittämään kasvaneita sähkön hintoja kotimaassamme.
Kiinan vaikutus maailmantalouteen
Viime vuosina maailmanmarkkinoita on leimannut kauppasotien lisääntyminen. Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset kauppasodat ovat heijastuneet moniin muihin talouksiin luoden epävarmuutta globaaleille markkinoille. Tullimaksut ja kaupan esteet voivat vaikuttaa suoraan yritysten kannattavuuteen ja maailmanlaajuisiin toimitusketjuihin, mikä vaikuttaa myös sijoittajien odotuksiin ja päätöksiin.
Kiinan merkitys näkyy myös osakemarkkinoilla. Sen toiminta ja talous voivat aiheuttaa suuria heilahteluja ympäri maailman. Esimerkiksi vuonna 2015 Kiinan osakemarkkinoiden romahdus vaikutti negatiivisesti myös Kiinan rajojen ulkopuolella.
Kiinan talous on maailman toiseksi suurin ja se onkin noussut merkkittävään osaan globaaleilla markkinoilla. Sen nopea kasvu on johtanut muun muassa siihen, että monet valtiot ovat nyt riippuvaisia Kiinan taloudesta. Kiina-riippuvuus näkyy muun muassa tuotannon ulkoistamisena. Teksti “made in China” on varmasti tuttu esimerkiksi vaatteista ja elektroniikasta.
Kiinan ja Taiwanin väliset pitkäaikaiset jännitteet muodostavat yleisen riskin maailmantaloudelle. Mikäli tilanne kärjistyy voisivat maailmanlaajuiset vaikutukset olla merkittävät, sillä Taiwan vastaa suuresta osasta maailman puolijohdetoimituksista. Tämä voisi johtaa puolijohdemarkkinoiden häiriöihin ja mahdolliseen maailmanlaajuiseen puolijohdepulaan. Tapahtumalla olisi valtavat vaikutukset maailmantalouteen, sillä puolijohteet ovat välttämättömiä laitteille aina jääkaapeista lentokoneisiin. Huolestuttavaa tässä tilanteessa olisi myös se, että vakavien sanktioiden asettamista hankaloittaisi niin sanottu Kiina-riippuvuus, mikä lisäisi monimutkaisuutta tilanteen käsittelyssä.
Toisaalta Kiinan talouden kasvu voi myös luoda mahdollisuuksia sijoittajille. Sen kasvavat keskiluokka ja kulutus voivat tarjota mahdollisuuksia yrityksille, jotka toimivat kuluttajatuotteiden ja palveluiden alalla.
Mitä sijoittajan kannattaa ottaa huomioon?
Puhuessamme geopoliittisten myllerrysten keskellä sijoittamisesta, eräs fiksu tapa suojella omia säästöjään on hajauttaminen. Varmasti lähes jokainen sijoittamiseen enemmän tai vähemmän perehtynyt on kuullut mainittavan hajauttamisen tärkeydestä. Yksinkertaisuudessaan tällä tarkoitetaan siis sitä, ettei sijoittaja sijoita liian suurta määrä omaisuudestaan samalle toimialalle tai maantieteelliselle alueelle sekä hajauttaa sijoituksiaan ajallisesti. Ostamalla osakkeita tai erilaisia rahastoja eri toimialoilta sekä maantieteellisiltä alueilta, välttyy sijoittaja liiallisilta yksittäisiltä riskeiltä.
Lisäksi on hyvä muistaa, että osakemarkkinat ovat yleensä toipuneet melko tehokkaasti kriisien jälkeen, joten yllättävän tilanteen koittaessa ei kannata säikähtää.
Mikäli haluat perehtyä asiaan syvemmin, on sinulla ainutlaatuinen mahdollisuus tulla kuuntelemaan, kuinka Aura Salla sekä Martin Paasi jakavat omat näkökulmansa asian tiimoilta seuraavassa tapahtumassamme.
Breakfast & Geopolitics 31.1. <3
Lue lisää: Breakfast & Geopolitics
Lisää luettavaa:
Varma: Mätäkuun juttuja: Geopoliittiset riskit ja niiden vaikutukset sijoitusmarkkinoihin