SIJOITTAMISEN ALOITTAMINEN: MIKSI, MISSÄ, MITEN?

Written By: Malla Messo Click here for the post in English.

NEW YEAR, NEW ME

Vuoden alku on täydellinen aika aloittaa uusi harrastus, mutta mitä jos tänä vuonna salikortin hankkimisen sijaan hankkisitkin arvo-osuustilin ja aloittaisit sijoittamisen? Sijoittaminen on siitä erinomainen harrastus, että vaikka tammikuun jälkeen motivaatio lopahtaisi ja aikaa harrastukselle löytyisi enää joskus ja jouluna, niin aloittaminen ei ole mennyt hukkaan – samaa ei voi sanoa salilla käynnistä.

SISÄLTÖVAROITUS

Jos olet jo kokenut sijoitusguru, tästä postaukseta ei mitä todennäköisemmin ole sinulle juurikaan hyötyä, ja suosittelisin sinua sijoittamaan aikasi paremmin (see what I did there 😉). Jos taas aina sijoittamisesta puhuttaessa sinusta tuntuu, että kieli ympärilläsi on yhtäkkiä vaihtunut siansaksaan ja ainoa asia, joka makaa sinun ja taloudellisen itsenäisyyden välissä on sijoittamisen hankaluus, olet tullut oikeaan paikkaan.

MIKSI sijoittaminen kannattaa?

Aloittaminen on tärkeämpää kuin ajoittaminen.

Sijoittaminen on täydellinen harrastus, jos sinulle jää kuukaudessa vähän ylimääräistä rahaa, etkä tiedä, mitä tekisit sillä. Patjan alle tai sukan varteen säilöttyjen rahojen ostoarvo laskee inflaation vuoksi koko ajan, kun taas esimerkiksi Helsingin pörssin osakkeet ovat tuottaneet viimeisen 20 vuoden aikana keskimäärin 6,1% vuodessa. Eli sen sijaan, että kovalla vaivalla säästämäsi rahat haihtuvat inflaation mukana, voit laittaa ne tekemään töitä puolestasi. Käy järkeen, eikö? Erityisen mielekästä tästä tekee korkoa korolle ilmiö, joka motivoi sijoittamisen aloittamiseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Korkoa korolle tarkoittaa lyhyesti sitä, että itse sijoittamasi pääoman lisäksi korkoa alkaa ajan kuluessa kertyä myös aikaisemman koron tuottamalle summalle. Tämän ilmiön vuoksi aloittaminen onkin tärkeämpää kuin ajoittaminen, sillä mitä kauemmin sijoitetut rahat ehtivät kasvaa korkoa, sitä suurempi hyöty ilmiöstä on.

blogi+graafi.jpg

Oman vaurastumisen lisäksi sijoittamalla voi parhaassa tapauksessa vaikuttaa positiivisesti myös muiden elämään ja ympäristöön. Tällöin puhutaan impakti-sijoittamisesta, josta voit lukea lisää postauksestamme IMPAKTI-SIJOITTAMINEN & AKTIIVINEN OSAKEPOIMINTA.

MISSÄ sijoittaminen tapahtuu?

Seuraavaksi on aika miettiä, missä se sijoittaminen sitten oikein tapahtuu. Pörssi on julkinen kauppapaikka, jossa ostetaan ja myydään pörssiin listattujen yhtiöiden osakkeita. Jotta voit shoppailla pörssissä, sinun on avattava arvo-osuustili tai osakesäästötili valitsemaasi pankkiin. Palveluntarjoajaa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota palvelujen hintaan. Arvo-osuustili on sähköisten arvopapereiden hallinnointiin tarkoitettu tili, jossa säilytetään erilaisia arvopapereita, kuten osakkeita ja rahasto-osuuksia. Osakesäästötili taas on tili, jonka sisällä pystyy myymään tai ostamaan pörssiin listattuja osakkeita ilman välittömiä veroseuraamuksia, mutta sinne ei voi ostaa esimerkiksi rahastoja. Kannattaakin miettiä, millaiset ominaisuudet palvelevat sinua parhaiten sijoittajana ja valita tili sen mukaan.

MITEN sijoittaa?

Tähän kysymykseen ei ole olemassa mitään absoluuttisen oikeaa vastausta, ja uskallankin väittää, ettei kukaan ihan oikeasti tiedä, miten pitäisi sijoittaa. On kuitenkin olemassa joitain perusperiaatteita, joita noudattamalla aloittelijan on helppo päästä alkuun.  

Sijoita vain sen verran kuin sinulla on varaa menettää.
  • Tarkista, että taloutesi on vakaalla pohjalla

    Ihan ensiksi on hyvä miettiä, onko sinulla juuri tässä elämäntilanteessa varaa sijoittaa. Vaikka esimerkiksi kuukausisijoittamisen voi aloittaa alle kahdellakymmenellä eurolla kuukaudessa, on myös täysin ymmärrettävää, ettei kaikilla ole tähän mahdollisuutta. Tässä tapauksessa ei kannata ottaa paineita siitä, että kaikkien on pakko aloittaa sijoittaminen juuri nyt, vaan jättää asia mietintään ja palata siihen, kun on parempi hetki. Ennen, kuin alkaa laittaa rahaa sijoituksiin, kannattaa myös maksaa pois korkeakorkoiset velat, kuten kulutusluotot tai luottokorttilaina.

  • Laadi sijoitussuunnitelma

    Sitten kun olet todennut sinulla jäävän sen verran rahaa kuukaudessa yli, että sijoittaminen on mahdollista, on hyvä aika laatia sijoitussuunnitelma. Ennen sijoittamisen aloittamista kannattaa esimerkiksi miettiä, että kuinka paljon sinulla on varaa sijoittaa, mitä teet, jos sijoitustesi arvo romahtaa ja kuinka pitkään aiot pitää rahasi kiinni sijoituksissa. Hyvä perussääntö sijoitettavalle summalle on se, että ikinä ei kannata sijoittaa enempää kuin on varaa menettää. Älä siis sijoita rahoja, joita tulet tarvitsemaan lyhyellä aikavälillä johonkin tärkeään vaan pidä mielessä pitkä sijoitushorisontti, jonka ansiosta pörssissä tapahtuvat heilahtelut eivät vie yöuniasi.

  • Valitse sijoituskohde

    Kun sijoitusaikaväli ja sijoitettava summa on mietitty, on aika valita kohde, johon haluaa rahansa sijoittaa. Erilaisia sijoituskohteita on paljon aina kiinteistöistä kryptovaluuttoihin, mutta kaikkein yleisimpiä sijoitusmuotoja aloittelijoille ovat osake- ja rahastosijoittaminen. Osakkeet ovat osuuksia osakeyhtiöistä, eli siis pieniä palasia yrityksistä. Jos yritys on listattu pörssiin, kuka vaan voi myydä ja ostaa sen osakkeita. Sijoitusrahasto taas on osakkeista tai muista arvopapereista koostuva rahasto, jonka sijoittajat omistavat rahasto-osuuksiensa suhteessa. Rahastosijoittamiseen pääset tutustumaan paremmin postauksissamme INDEKSISIJOITTAMINEN JA ETF:T ja RAHASTOSIJOITTAMINEN.

  • Minimoi kulut

    Niin kuin mitä tahansa muutakin ostaessa, niin myös sijoituksia tehdessä on hyvä kiinnittää huomiota hintaan. Tutki esimerkiksi osakkeiden merkintä- ja lunastuspalkkioita, sekä hallinnointikuluja. Muutaman prosentin hallinnointikulut voivat kuulostaa pieneltä, mutta pitkällä aikavälillä pienetkin erot ovat huimia.

  • Hajauta sijoitukset

    Olet ehkä joskus kuullut sanonnan siitä, ettei kaikkia munia kannata laittaa yhteen koriin, ja tämä ohje pätee myös sijoittamisessa. Hajauttaa voi esimerkiksi ajallisesti. Tällöin ideana on se, että sijoitettavaa summaa ei sijoiteta kerralla, vaan se jaetaan pienempiin osiin, jotka sijoitetaan pidemmällä aikavälillä.  Jos ei hajauta ajallisesti, on olemassa se riski, että osakkeiden hinnat ovat juuri ostohetkellä korkeimmillaan. Lisää hajauttamisesta voit lukea lisää postauksestamme HAJAUTTAMINEN.

DRUMROLL PLEASE - VUODEN ENSIMMÄINEN TAPAHTUMA!

Olet nyt saanut mielikuvan siitä, millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota sijoittamista aloittaessa. Jos kaipaat kuitenkin vähän lisää tukea konkreettisen first-stepin ottamiseen, ja haluat oppia aiheesta vielä lisää, minulla on sinulle hyviä uutisia! AIC järjestää helmikuun alussa kokonaan sijoittamisen aloittamiselle omistetun tapahtuman. Siellä juuri sinulla on mahdollisuus kysyä kaikki kysymykset, jotka sijoittamisen aloittamisessa askarruttaa. Kannattaa siis pysyä kuulolla, ja ottaa AIC:n somet tarkkaan seurantaan. You heard it here first! 😎

EDIT: Investing for Beginners with Jasmin Hamid & Antti Saari etätapahtuman nauhoite on nyt katsottavissa AIC:n nettisivuilla.

HYÖDYLLISIÄ LÄHTEITÄ ALOITTELEVALLE SIJOITTAJALLE:

aaltoinvestmentclub.com / SIJOITTAJIEN TUNNUSLUVUT

sijoittaja.fi / Aloita sijoittaminen – askel askeleelta opas!

pörssisäätiö.fi / Sijoituskoulu

op.media / Sijoittajakoulu

sijoitustieto.fi / Sijoittajan sanasto

mimmitsijoittaa.fi / Aloittelijalle

salkunrakentaja.fi / Sijoittamisen ABC